sâmbătă, 25 octombrie 2008

Documentar despre agresiunea virtuala prin intermediul mijloacelor media


Sursa: blogul lui Laurentiu Dumitru , unde puteti citi si un articol inspirat din film, despre efectele televiziunii asupra mintii umane si despre efectele jocurilor pe calculator.

Dar imi amintesc ce mi-a spus odata o prietena despre fiul ei care se uita la desene seara inainte de culcare.
Se stie ca si desenele animate sunt din ce in ce mai agresive, mai pline de violenta.
(Apropo, ce parere aveti de desenele cu Scooby Doo?)
Prietena mea, care are un baietel de 6 ani, mi-a spus ca ii dadea voie fiului ei, sa urmareasca desenele cu Scooby Doo; erau preferatele lui. Insa noaptea se trezea strigand speriat...
Ingrijorata, l-a intrebat de ce s-a speriat? Si i-a raspuns: "Pentru ca ma urmaresc fantomele care alergau dupa Scooby Doo!"
Bineinteles ca nu l-a mai lasat sa le priveasca.
Si nu e singura mama care spune ca desenele cu Scooby Doo au efectul acesta.
Acelasi lucru mi l-a spus mai demult si o colega din Sighet, care avea atunci un baietel de 5 ani. Si copilul ei se trezea speriat si plangand ca il urmaresc fantomele din S.D.
Apoi, desenele cu Dexter, din Laboratorul lui Dexter!
La un curs, am aflat de un caz, de o mama care avea nevoie de ajutor pentru baietelul ei de 7 ani, elev in clasa intai. Era foarte ingrijorata ca fiul ei a inceput sa aiba ganduri irationale.
A venit intr-o zi de la scoala si i-a spus ca ii pare rau ca parintii lui trebuie sa cheltuiasca bani cu el, sa-i cumpere caiete si haine pentru scoala, ca el nu este un elev foarte bun, si nu merita nimic din toate acestea! Spunea asta pentru ca el, care pana atunci avuse doare FB la scoala, acum luase un B!
Mama a inceput sa-l urmareasca. De cateva saptamani se uita in fiecare zi la Laboratorul lui Dexter. Si copia comportamentul acestuia!
Ce facea Dexter cand nu-i iesea un experiment? Se enerva foarte tare. Dexter dorea mereu sa fie cel mai bun, cel mai inteligent, cel mai... Intr-un cuvant, sa fie perfect.
Asa dorea si baietelul. Se identifica cu personajul sau favorit. Mai ales ca avea si el o sora mai mare.
Observand asta, mama nu l-a mai lasat sa urmareasca desenele cu Dexter!
Si dupa doua saptamani, fiul ei era din nou un copil linistit, vesel si fara dorinta de a mai fi cel mai.., cel mai..., ca daca nu,...nu stiu ce se intampla!

Ramona P.

Niciun comentariu: