luni, 22 iunie 2009

Expelled: No Inteligence Allowed



Conflictul academic dintre creaţionism si evoluţionism

de Bogdan Mateciuc

În luna aprilie 2007, doctorului Guillermo Gonzales, profesor la Universitatea de Stat din Iowa, i s-a refuzat titularizarea pe post întrucât este un susţinător un conceptului de Proiect Inteligent.
Potrivit acestui concept, viata pe Terra prezintă indicii că a fost creată de o inteligentă. Există mulţi oameni de stiinta care consideră că apariţia vieţii este rezultatul acţiunii lui Dumnezeu.
Avocaţii si specialiştii de la Discovery Institute, care îl apără pe dr. Gonzales, au descoperit că de mai bine de un an colegii de departament ai acestuia trimiteau e-mailuri în încercarea de sabotare a solicitării de titularizare.
Casey Luskin, specialist în cadrul Discovery Institute, a identificat în sistemul IT al Universitătii, în urma unei cereri oficiale, mai multe mesaje care "reprezintă practic un complot menit a-l da afară din Universitate pentru că aderă la conceptul de Proiect inteligent".
"În aceste mesaje legate de titularizarea domnului Gonzales, mai mulţi profesori îşi exprimau intoleranta făţişă fată de PI si afirmau că îl vor pe Gonzales eliminat din departament întrucât, spuneau ei, susţinerea sa fată de PI le-ar putea cauza neplăceri", a afirmat Luskin.
Oficial, Gonzalez a pierdut titularizarea pentru că "nu a prezentat acea excelentă pe care o asteptăm de la un candidat în Fizică si Astronomie – care sunt unele dintre domeniile noastre de frunte", a declarat în iunie 2007 Gregory Geoffroy, preşedintele Universităţii, după recursul înaintat de Gonzales.
Conţinutul e-mailurilor se referă frecvent la PI si prezintă opiniile lui Gonzales ca fiind "tâmpenii", bune pentru "idioţi", si "obsesii religioase". Unul dintre e-mailuri chiar îi îndemna pe ceilalţi profesori să facă presiuni asupra profesorului să plece din Universitate înainte de a solicita titularizarea.
În e-mailul cu pricina se afirmă că "o declaraţie a noastră, semnată si expusă într-un loc vizibil, îi va arăta lui GG că aici nu e loc pentru ideile sale despre PI. Să încerce în altă parte".
Până când hotărârea Universităţii nu este anulată, profesorul Gonzalez trebuie să-si găsească, până în mai, un alt loc de muncă.

Un alt caz care ilustrează conflictul dintre creaţionism si evoluţionism este cel a lui Nathaniel Abraham, cercetător la Institutul Oceanografic Woods Hole din Statele Unite, care a fost concediat pentru că nu crede în teoria evoluţiei. După el, Biblia prezintă o relatare corectă a apariţiei vieţii pe Terra.
Acest tip de incidente nu constituie ceva neobişnuit în universităţile în care profesorii atei nu ezită să-i discrimineze pe cei ce nu subscriu unei viziuni pur materialiste despre lume.

Pe 19 aprilie 2008 a fost lansat în Statele Unite filmul documentar "EXPELLED: No Intelligence Allowed", realizat de scriitorul si analistul Ben Stein.
Filmul reprezintă o analiză a dezbaterii - sau a lipsei de dezbateri - si a controversei legate de teoria proiectului inteligent. Expelled arată felul în care multi cercetători au fost ostracizati, discriminati sau chiar concediati pentru că au sugerat că teoria evolutiei s-ar putea să nu fie cea mai bună explicatie pentru aparitia vietii pe Terra. Filmul afirmă că "marea stiintă" apelează la intimidare si cenzură pentru a evita o dezbatere academică si stiintifică. În loc să-i încurajeze pe cercetători să pună întrebări, să examineze datele si să urmărească dovezile, indiferent unde ar conduce ele, universitătile si institutiile se folosesc de influenta lor pentru a-i reduce la tăcere pe cei ce au curajul să pună la îndoiala teoria oficială - teoria evolutiei.
Expelled începe cu cadre filmate la Zidul Berlinului - ridicarea si apoi dărâmarea lui. Ideea transmisă este aceea că si în interiorul comunitătii stiintifice s-a ridicat un zid. Un zid menit să protejeze vaca sfântă a stiintei moderne si piesa de căpătâi a umanismului secular. Expelled arată că cercetătorii ar trebui să poată analiza obiectiv teoria proiectului inteligent, fără teamă de repercusiuni. Filmul include interviuri cu cercetători din ambele tabere, inclusiv Stephen Meyer de la Discovery Institute si cunoscutul ateist Richard Dawkins.
Dacă proiectul inteligent nu este stiintă, ci doar propagandă religioasă, atunci de ce se tem unii ca Dawkins? Adevărul este că cu cât aflăm mai multe despre univers, cu atât devine mai evident faptul că nu suntem rezultatul unor întâmplări aleatoare. Descoperirea ADN-ului a transformat radical stiinta modernă si a schimbat felul în care este privită originea vietii. ADN-ul este un cod numeric care se reproduce singur si care îsi corectează singur erorile; în structura sa se află tiparul fiecărei fiinte vii de pe această planetă. Potrivit doctorului Jerry Bergman, profesor la Northwest College, "la momentul fecundării, ovulul este de mărimea unei gămălii de ac, însă contine în el informatii echivalente cu aproximativ sase milioane de simboluri chimice. Suficient pentru a umple 1000 de cărti a câte 500 de pagini pline cu scris atât de mic, încât ai avea nevoie de un microscop pentru a le citi."
Întâmplarea nu poate fi cauza structurii atât de complexe a ADN-ului. Din punct de vedere statistic si matematic, acest lucru este imposibil. Sunt mai multe sanse să câstigi în fiecare săptămână a vietii tale, de la 18 la 99 de ani, premiul cel mare de la 6 din 49, decât să ai un singur organism, monocelular, format prin pură întâmplare. La fel, probabilitatea generării spontane este similară probabilitătii ca o tornadă să asambleze un avion Boeing din ceea ce a măturat în calea ei. Este imposibil. Toate dovezile conduc la concluzia că nu suntem produsul unei întâmplări, ci rezultatul unui proiect inteligent.
În ceea ce priveste teoria evolutiei, aceasta a fost formulată de Charles Darwin, în secolul 19, pe baza observatiilor făcute în Insulele Galapagos asupra adaptabilitătii unor specii de animale (adaptabilitate numită de Darwin "evolutie"). De atunci si până astăzi, teoria evolutiei a fost într-o continuă completare, nuantare si îndreptare, în încercarea de a oferi un răspuns numeroaselor probleme de lipsă de dovezi si logică pe care le comportă.
Potrivit acestei teorii, TOATE speciile au evoluat din specii inferioare. Din punct de vedere logic, TOATE exemplarele din TOATE speciile in curs de evolutie, care au murit si au ajuns în pământ, ar trebui să fie descoperite astăzi ca o MULTITUDINE de forme intermediare de la o specie la alta. Ori, principala problemă a teoriei evolutiei constă tocmai în această lipsă a fosilelor intermediare apartinând TUTUROR speciilor despre care se spune că ar fi evoluat. Până la putin probabila descoperire masivă a unei multitudini de fosile intermediare, imaginile cu indivizi părosi, cu chipuri abrutizate, care umplu manualele de Biologie, nu sunt altceva decât rodul imaginatiei unor desenatori.

Sursa: Conflictul academic dintre creationism si evolutionism

Niciun comentariu: