sâmbătă, 29 mai 2010

Cui nu-i plac trandafirii?

Ierodiacon Serafim Pantea

Nu știu să răspund la întrebarea din titlu dar m-am gândit că, în cazul în care există astfel de oameni, e bine să-i previn. Cei cărora nu le plac trandafirii e mai bine să nu vină la Mănăstirea Golia în perioada asta.

Aici trandafirii tocmai au început să înflorească și, în fiecare an, datorită modului în care sunt întreținuți, continuă să aibă boboci și flori până toamna târziu. În plus, dacă veniți pe la Golia mai există și riscul, deloc de neglijat, să auziți sute de vrăbiuțe cântând împreună cu slujba care se aude din biserică în toată curtea. "Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte făr' de moarte miluiește-ne pe noi"... E drept că în acest an și șantierul este mult mai activ dar sperăm că ăsta este un semn bun, că se termină lucrările. "Dă Doamne!"... Uite și un boboc de trandafir galben și încă unul alb. "Pace tuturor!" Și ce impozantă este salcia plângătoare de lângă alee. "Dumnezeule milostiv fii mie păcătosului". Băncile de lângă turn sunt prăfuite de la șantier dar mai sunt bănci și prin restul curții. Uite două bănci sub un brad. Și ce multe gâze zboară la umbra lui! "În vremea aceea"... tufa asta de trandafiri roșii parcă ar fi o familie care împarte totul de la rădăcină, și binele și răul... "și văzându-l a trecut pe alături".

Da, mare primejdie pentru cei care nu pot suferi florile, gâzele, copacii, păsărelele și slujbele. Feriți-vă cât mai puteți! Nu vă lăsați atrași într-o asemenea capcană că e primejdie mare! Cine știe, poate vă molipsiți? "Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul". Na, că pe mine m-a prins...

Niciun comentariu: