marți, 30 august 2011

Deştept sau înţelept?

Dragi copii, v-aţi gândit vreodată care este deosebirea dintre a fi deştept şi a fi înţelept? Eu cred că a fi înţelept înseamnă a fi în slujba binelui, atât al tău cât şi al celor din jur, pe când a fi deştept fără a fi înţelept înseamnă că eşti doar în slujba ta.
De exemplu, într-o dimineaţă Clara îşi făcea temele. Dintr-o dată uşa s-a deschis şi fratele ei mai mic, Rareş, a intrat în cameră cu o carte de matematică în mână. Clara l-a întrebat cu ce ocazie a venit în camera ei. Rareş i-a spus că nu poate găsi răspunsul unei probleme. Atunci ea s-a ridicat şi a citit problema, i-a explicat-o şi apoi l-a ajutat să o rezolve. Rareş, bucuros, a îmbrăţişat-o, i-a mulţumit şi a mers să îşi continue temele. Clara, mulţumită, s-a aşezat din nou la birou şi şi-a reluat lecţiile cu mai mult spor.
Însă poţi să fii deştept fără a fi înţelept. Ioana spăla vasele. S-a întors de la festivitate şi, pentru că a luat premiul I, mama i-a promis că, după ce o ajută puţin la treabă, poate să meargă la piscină. Mihai, fratele ei mai mic, s-a dus la ea şi a rugat-o să-l ajute să facă o lucrare la istorie. Fata, înfuriată, a ţipat la el şi i-a spus că nu-l ajută, pentru că se grăbeşte să ajungă la piscină. Mihai a plecat supărat în camera lui, iar ea a plecat îmbufnată la piscină. Dacă ar fi fost înţeleaptă, l-ar fi ajutat, chiar dacă ar fi întârziat puţin. Sau i-ar fi spus frumos că nu poate atunci, dar că îl va ajuta când se întoarce. Dar aşa, l-a necăjit şi pe fratele ei şi şi-a stricat şi ea buna-dispoziţie.
Atunci când eşti înţelept, eşti o bucurie pentru cei din jurul tău. Când eşti doar deştept, pentru că îţi lipsesc bunătatea şi dragostea, inima ta este plină de egoism. Dar bun şi plin de dragoste nu poţi fi fără ajutorul lui Dumnezeu. Deci nu uita să ceri mereu de la El „inimă curată şi minte luminată”.

Giorgia Ganea, clasa a V-a

2 comentarii:

Anonim spunea...

foarte frumos.

Magda spunea...

Și mie îmi place, mai ales k e vb de un copil de clasa a V-a. Bravo!